לוגו פציאליס, בלס פלסי ושיתוקי פנים - אתר המידע למתמודדי שיתוק פנים

מה חשוב לדעת על תרגילי פנים?

אם חליתם לאחרונה בפציאליס, ואם שרירי הפנים שלכם כרגע רפויים לגמרי ולא פועלים, אז המלצת המומחים היא לא לבצע תרגילי פנים לפני שמתחילות לחזור תנועות ראשונות. גם לאחר שמתחילות לחזור התנועות יש לעשות זאת בעדינות ולא לבצע תרגילים מאומצים ואינטנסיביים.

בסרטון הקצר הבא המומחית ג'קי דיאלס מנמקת מדוע זו ההמלצה.
בנוסף, ג'קי נותנת עצה חשובה לכל מי שאובחן לאחרונה:

הקטע הנ"ל מתוך הרצאתה המצויינת של המומחית. הנה לינק להרצאה המלאה

מומחים בעלי שם עולמי בתחום השיקום מפציאליס מזהירים שלא לבצע תרגילים מאומצים ומוגזמים שכן זה עלול לעודד התפתחות הסינקינזיס עבור אנשים שאצלם יש נזק עצבי רציני:

אזהרה על ביצוע תרגילים. קישור למקור.

הקשיבו גם לפיזיותרפיסטית המומחית Catriona Neville אשר מזהירה מפני תרגילי פנים מאומצים:

הקטע הנ"ל לקוח מתוך הרצאתה החשובה של המומחית. הנה הלינק להרצאה המלאה.

קיימת הנחיה מפורשת להימנע מביצוע תרגילים לא נכונים בשלב לא מתאים של ההחלמה. ההנחיה לקוחה מתוך האתר הרשמי של קהילת המטפלים הבינלאומית אשר מובילה את תחום השיקום מפצאליס. הנה קישור למקור.

שימו לב:
ייתכן מאד שפיזיותרפיסטים או קלינאי תקשורת ואף רופאים מסויימים שלא עברו הכשרה עדכנית בתחום הפציאליס ייתנו לכם שיעורי בית לעשות תרגילים מאומצים, מוגזמים ואינטנסיביים בניגוד להנחיות של קהילת המומחים העולמית.
להלן דוגמאות שגויות אשר לצערינו נפוצות בקרב פיזיותרפיסטים שאינם מספיק בקיאים בשיקום מפציאליס:
1. "תעשה חיוך הכי גדול שאתה יכול",
2. "תעצום עיניים הכי חזק שאתה מצליח",
3. "הקפד על הבעות פנים גדולות ומוגזמות ככל האפשר"
4. "תלעס הרבה מסטיקים עם הצד המשותק".

אותם רופאים, פיזיותרפיסטים, קלינאי-תקשורת פשוט עדיין לא שמעו על פרקטיקות הטיפול העדכניות אשר נהוגות ע"י הקהילה הבינלאומית של מומחים אשר מובילה את תחום שיקום עצב-הפנים!
לכן, מומלץ להגיע אך ורק למטפלים שעברו הכשרה ספציפית בתחום הפציאליס.

הנה קישור לרשימת המטפלים שכן עברו הכשרה בפציאליס. ישנם מטפלים נוספים שעברו הכשרה ואינם מופיעים ברשימה הנ"ל. לכן חשוב מאד לברר לפני שמתחילים טיפול מה ההכשרה של המטפל אחרת אתם עלולים בטעות למצוא עצמכם מטופלים עם גירויים חשמליים או תרגילי פנים מאומצים ומוגזמים.

אם טופלתם ע"י מטפל באופן שגוי ואינו מקצועי אפשר להגיש תלונה בלינק הבא.

כמו כן, אם אובחנתם לאחרונה, מומלץ להיכנס לקישור למטה ולעקוב אחר ההנחיות לעיסוי עדין ושמירה על העין.

שימו לב
בעקבות סדנת ההכשרה למטפלים בפציאליס שהועברה ע"י מומחית מבוסטון בשיתוף עם אוניברסיטת חיפה, עודכנו נהלי הטיפול בפציאליס (אבל עדיין לא כל המטפלים מעודכנים בנושא). הנה קטע מתוך דף ההנחיות המעודכן של קופת חולים כללית:

הנחיות עדכניות של קופ"ח כללית לטיפול בשיתוק פנים מזהירות מביצוע תרגילי פנים מוקדם מדי, מפעולות מקומיות כפויות ומטיפול חשמלי לפנים
הנחיות חדשות לטיפול בפציאליס בעקבות סדנת הכשרה בפציאליס שהתקיימה בשנת 2021 מטעם אוניברסיטת חיפה.

בשנת 2023 ארגון ה- The Facial Rehabilitation Centre פרסם את ההנחיות הבינלאומיות הראשונות אי פעם לטיפול בנפגעי שיתוק עצב הפנים. המחקר שלהם הראה שאין להשתמש בתרגילי חיזוק בזמן ההתאוששות משיתוק בפנים. קישור למקור – לחצו כאן.

 

הודעה על סדנת הכשרה לטיפול בשיתוק פנים באוניברסיטת חיפה
תודות רבות מגיעות לד"ר מיכל כפרי, מהחוג לפיזיותרפיה באוניברסיטת חיפה, אשר הובילה את המהלך לשיפור המענה המקצועי בחולי פציאליס בישראל.

כמו כן, באתר הבריטי לטיפול בפציאליס אשר עובד בשיתוף עם פיזיותרפיסטים מומחים מבית החולים Queen Victoria מוסבר כך:


"כאשר שרירי הפרצוף שלך אינם פועלים כמו שצריך, זה מאד מפתה לנסות ולהכריח את השרירים לזוז ע"י תרגילי פנים שונים. אל תנסה לעולם לבצע תרגילים כאלה לבד ללא עזרה מקצועית שכן אתה יכול לגרום יותר נזק מאשר תועלת. רוב האנשים רוצים לעשות משהו אקטיבי לטובת ההחלמה שלהם אבל זה עלול להוביל לבעיות בהמשך ההחלמה. כיום יש עדות מחקרית לכך שתרגול שרירי הפנים באופן חזק מדי יכול להוביל לחיווט לא תקין של העצבים בזמן שהם מחלימים. במילים אחרות: תרגול שרירי הפנים באופן חזק ואינטנסיבי יכול להוביל לחיבורים לא תקינים בין העצבים לבין השרירים שאותם הם אומרים להפעיל. תופעה זו נקראת סינקינזס וזהו סיבוך כרוני עבור אותם אנשים שההחלמה שלהם היא איטית יותר. לעצבי הפנים לוקח הרבה זמן להחלים.


יש להבדיל בין תרגילים פנים לבין עיסוי (בתרגילים המוח מנסה לאותת לשרירים לזוז. בעיסוי, הידיים מזיזות בעדינות את השרירים).
עיסוי עדין של שרירי הפנים דווקא כן מומלץ."

 

המלצת האתר הבריטי לשיתוק פנים להימנע מתרגילים בשלבים הראשונים של ההחלמה
האתר הבריטי לשיתוקי פנים מסביר שתרגילי פנים מאומצים בשלב לא מתאים של ההחלמה יכולים לגרום ליותר נזק מאשר תועלת. הנה הקישור למקור ממנו נלקח הציטוט הנ"ל.

 

מידע על המומחיות לשיתוק פנים ג'קי דיאלס וקתריונה נוויל
מידע כללי על הרקע והניסיון המקצועי של המומחיות לפציאליס Jackie Diels ו- Catriona Neville. קישור למקור.

גם ה-Center For Facial Recovery מזהיר מפני תרגילים (וגם מפני חשמל) שיכולים לגרום לנזקים. הנה תרגום מתוך האתר בנושא הזה:


"סינקינזיס היא אחת התופעות החמורות ביותר של פציאליס. סינקינזיס מוגדר להיות תנועת פנים חריגה ולא רצונית המתרחשת עם תנועה רצונית של שרירי פנים אחרים. לדוגמא, כאשר אדם מכווץ שפתיו או מחייך, העין שלו נעצמת. סינקינזיס יכול לגרום למגבלות תפקודיות המשפיעות על פעילויות כגון אכילה, שתייה, חיוך והבעות פנים. המטופלים שלנו מגיעים אלינו לעתים קרובות עם מידע מוטעה בנוגע לניהול הסימפטומים שלהם. לפעמים אנו מגלים שהם עשו תרגילי פנים או טיפול עם גירוי חשמלי שיכולים למעשה להחמיר את מצבם. במרכז שלנו אנו מלמדים את המטופלים מה עליהם לעשות ומה אסור להם, וכן מספקים טיפולים ותוכניות אימון ביתיות שיסייעו בפתרון בעיות הקשורות לסינקינזיס".

 

אזהרת ה center for facial recovery מפני טיפולים לא מתאימים
הנה קישור למקור

 

 

מיכל אנסקי בדברי פתיחה לסדנת טיפול שיקומי בפציאליס

 

סדנת טיפול שיקומי באוניברסיטת חיפה - תוכנית הסדנה - הדרך הנכונה להתמקצע בשיקום שיתוק פנים

 

 

תפריט נגישות

התכנים באתר אינם מהווים תחליף לייעוץ רפואי. התכנים נועדו להרחבת הידע האישי של הקוראים ואין לראות בהם תחליף להתייעצות עם רופא מומחה או גורם מקצועי מוסמך בתחום הפציאליס. את האתר הקים אילן ליבנה, אשר חלה בעצמו בפציאליס, והחליט לרכז ולהנגיש לקהל הרחב את המידע אותו צבר לאורך מסע השיקום שעבר.